Verbintenis- Casper Verborg


Casper Verborg laat me even alleen, waardoor ik de tijd heb om zonder afwachting te kijken naar zijn werk. Aan de muur hangt een levensgroot schilderij. De spetters van het ambacht liggen in druppels op de vloer.

Het palet van Verborg heeft vele facetten.

De zon schijnt in zijn warme herfstkleur door de ramen van het atelier naar binnen.  Het is een heerlijke stille plek in de Transformatie Arnhem . De kwasten en velours groene stoel staan in diepe rust te wachten op beroering.

Ik ben benieuwd wanneer de film gaat beginnen.

Het duurt niet lang voordat de personen op de voorgrond mijn aandacht verliezen en het geheel gaat bewegen. Ik dwaal af van personage naar personage. Van boven naar beneden. Ik zoek op de achtergrond naar kaders, rust bij sterke karakters en lege gezichten.

De kwasten van Verborg vertellen een film.  Een film met één scene waarbinnen de volgorde nog niet bepaald is.  Een verhaal waarbij ik mijn verwachtingen en mijn interpretatie bij elke verschuiving van mijn ogenweer moet bijstellen. Tastend in een anti ruimte, zoekend naar de verbintenis en overeenkomsten tussen de personages.

Maar ze lijken weinig met elkaar van doen. Ze zijn niet met elkaar aanwezig, ze zijn slechts daar. Toevallig. Zouden ze ooit wakker worden uit deze ingenomenheid? Wellicht dat ze op een moment in tijd of plaats wakker worden uit hun toestand, en kunnen zien waar ze stonden, wat ze deden en met wie ze waren.

Waren ze ergens?

Ik zoek verder in de film van één scene.  Een onverwachte wending  komt uit de schaduwen van de achtergrond.  De anti ruimte verandert in een ruimte, de personages veranderen in karakters, wanneer ik de toeschouwers in het duister waarneem.

Als vooringenomen figuranten staan en zitten ze daar, afzijdig van het absurde tafereel. Misschien zijn het figuren van traditie. De bewakers van het normale. Degene wie zich bewust in de ruimtes van de realiteit begeven.

Precies door de afzijdigheid van deze personages, ontstaat ervoor mij een verbintenis in de verhaallijnen van de film, die anders niet had kunnen bestaan.


 

Naast dat Casper ontzettend prachtige werken maakt in verf,  is het een hele fijne persoonlijkheid om te praten over kunstenaarschap. Zijn blog, met warm hart aanbevolen: www.verfhuid.com

Afbeelding Capser Verborg