In4nite: Denken in mogelijkheden


Sinds twee jaar ben ik betrokken bij het design platform In4nite als marketeer en copywriter. Ik schrijf over het designproces, interview de designers en de drijvende krachten achter het In4nite project.

Design thinking: denken in mogelijkheden

Wat ik zo geweldig vind aan deze samenwerking is dat ik van begin tot het eind mee maak hoe een design proces in zijn werk gaat. Elke designer, of elke designstudio, heeft zijn eigen manier van werken. Sommige designers beginnen met een zo breed mogelijk scala aan onderzoeksmethoden waar ze de materialen aan onderwerpen. Anderen willen de materiaalkeuze het liefst zo lang mogelijk uit stellen. Weer anderen bezoeken eerst enkele fabrieken voordat ze weten welke richting ze op willen. Ik leer door het observeren en door er over te schrijven veel over het design vak, het proces, en de manier van denken. Als je aan mij vraagt om design thinking in een zin te beschrijven dan zou ik zeggen dat design thinking gaat over het denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Beperkingen — van het materiaal, of anderzijds, zijn interessant omdat ze een richting aan geven, maar zijn niet de focus van de designer. De designer werkt toe naar een doel, meestal in de vorm van een product en kijkt met oplossings-gerichte bril waar mogelijkheden liggen. Dit denken in mogelijkheden is voor mij ook meteen het ijkpunt van het In4nite project; een project dat op vele fronten laat zien dat, om grip op de toekomst te krijgen, er moet worden gedacht in mogelijkheden en niet in beperkingen.

 

Wil je meer lezen? Op www.In4nite.com vindt je onze blog en meer informatie. Tijdens de Dutch Design Week 2018 presenteren de designers de uitkomst van het design proces. Meer infromatie volgt snel.

 

Foto: Design proces van deelnemer (Creative Director) Dana Dijkgraaf